Thursday, June 13, 2013

Kunfayakun - Jadi! Maka Jadilah.

JUMAAT, penghulu segala hari, berlakunya fenomena yang luar biasa di Al-Salam, Kota Hodaidah, Yaman iaitu api dan asap yang keluar secara tiba-tiba dari bawah tanah di sana sehingga mengakibatkan kebakaran dan retakan.
Saya tidak berminat untuk meneliti atau mengaitkan kejadian ini dengan hukum Sains atau dari perspektif lain..Nawaitu dihati agar paparan yang banyak disiarkan di blog & laman sosial ini menjadi peringatan kepada diri sendiri dan orang lain supaya tetap mengingati mati dan amal makruf nahi munkar.


Maka sesungguhnya telah datang (hari Kiamat) tanda-tandanya. (QS.47:18)

Telah dekat kepada manusia hari menghisab segala amalan mereka, sedang mereka berada dalam kelalaian lagi berpaling (daripadanya). (QS.21:01)


Dari Abu Hurairah Radhiyallahu ‘Anhu bahwa Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi wa Sallam bersabda :
Tidak akan terjadi hari Kiamat sampai api keluar dari tanah Hijaz yang menerangi leher-leher unta di Bashra.”

Daripada Huzaifah bin Asid Al-Ghifari ra, berkata: “Datang kepada kami Rasulullah SAW dan kami pada waktu itu sedang berbincang-bincang. Lalu beliau bersabda: “Apa yang kamu perbincangkan?” Kami menjawab: “Kami sedang berbincang tentang hari kiamat”. Lalu Nabi SAW bersabda: “Tidak akan terjadi hari kiamat sehingga kamu melihat sebelumnya sepuluh macam tanda-tandanya”. Kemudian beliau menyebutkannya: “Asap, Dajjal, binatang, terbit matahari dari tempat tenggelamnya, turunnya Isa bin Maryam as, Ya’juj dan Ma’juj, tiga kali gempa bumi, sekali di timur, sekali di barat dan yang ketiga di Semenanjung Arab yang akhir sekali adalah api yang keluar dari arah negeri Yaman yang akan menghalau manusia kepada Padang Mahsyar mereka”. – (H.R Muslim)


Wallahu’alam Bissawab...

No comments :

Copyright© All Rights Reserved cintazakirah.blogspot.com