Monday, November 17, 2014

Terpapar di Sinar Harian

Rentetan entri terdahulu..isu sama berkaitan GST dipaparkan di akhbar Sinar Harian.

Mengapa begitu rakus?

Thursday, November 13, 2014

Parking dikenakan GST?

Baru tahu, ingatkan parking tidak dikenakan GST. Eh..bukan ke GST start tahun depan ke?

Friday, October 24, 2014

Jalan-jalan Cameron Highlands

Sabtu, 18 Oktober 2014

Alhamdulillah, aku dan suami berkesempatan ke Cameron Highlands. Kami bertolak pada pukul 8.30pagi dari Klang melalui Simpang Pulai ke Cameron Highlands. Pertama kali ke Tanah Tinggi Cameron melalui Simpang Pulai. Kata orang, jalannya lebih elok berbanding laluan Tapah. Ya betul! Exit Tol Simpang Pulai, jalan agak sesak dan kami sempat tersesat di Pekan Simpang Pulai kerana terlalu berpandukan kepada GPS..suami set Cameron Highlands dibawanya kami ke satu taman perumahan.

Selepas 1 jam melalui jalan bagai ular di palu naik ke Cameron Highlands ditemani oleh hujan dan kabus, akhirnya kami tiba di sana pada pukul 1.30pm.
Hujan & kabus tebal
Destinasi pertama kami di Cameron Highlands adalah Lavender Garden. Bayaran masuk RM5 dikenakan untuk seorang dewasa.
Seusai photoshot di Lavender Garden yang tak banyak pokok lavender, kami teruskan perjalanan, singgah sebentar di Rose Valley. Bayaran RM5 dikenakan untuk masuk. Nampaknya Rose Valley tak banyak berubah, sama seperti aku g waktu rombangan sekolah dulu. Bunga-bunganya tidak semeriah dulu.

Kalau nak shopping cenderamata boleh beli area rose valley tu, murah jugak harganya tapi kat pasar malam Brinchang lagi murah cumanya leceh sikit, jalan sesak. Drive dari Kea Farm ke Brinchang kalo jalan tak sesak 10 minit boleh sampai tapi hari tu kami stuck sejam lebih, terpaksa juga sabar sebab nak g petrol pump kat Brinchang tu.
Pegi Cameron Highlands tak lengkap kalo tak beli strawberry dan bergambar kat ladang teh kan..trademark kot. Kami sempat juga singgah di Boh Plantation, menikmati secawan teh o dan strawberry cheese cake..sebelum meneruskan perjalanan ke Kea Farm untuk membeli sayur-sayuran dan strawberry, sempat juga grab 5 jambak bunga ros, ros cameron kan murah, cantik jugak.
Selesai misi utama ke Cameron Highlands, photoshot dan beli bunga kincham @ lily bud (bunga kincham masak lemak dengan udang sedap tau) kami pun bergerak pulang, sampai rumah dalam pukul 10.30pm, mujurlah tak hujan masa turun dari Cameron malam tu. Alhamdulillah, Allah permudahkan.

Friday, October 10, 2014

Semak Baki Tabung Haji melalui Maybank2u

Syarat wajib, kena aktifkan akaun Tabung Haji di Maybank, boleh daftar melalui mesin ATM Maybank.

Kaedah semak baki Tabung Haji secara online melalui Maybank2u.
Login ke akaun Maybank2u anda. Klik pada Account & Banking. Kat mana harus klik saya highlightkan dengan kotak merah.
Akan keluar paparan seperti gambar di atas. Klik pada transfer.
Selepas anda klik transfer, akan keluar paparan seperti dalam gambar di atas, sila klik pada Tabung Haji.
Bila dah keluar paparan seperti gambar di atas, klik Balance Inquiry, yakni untuk pertanyaan baki. Kalau nak pindahkan duit dari akaun Maybank masuk ke Tabung Haji, anda klik Fund Transfer. Boleh juga buat pendaftaran haji melalui maybank2u, sila klik pada Hajj Registration dan ikut langkah yang di paparkan di skrin.

So, tadi bila dah klik Balance Inquiry, paparan seperti gambar di bawah akan muncul di skrin anda.
Sila klik pada tulisan TH Account seperti dalam kotak merah dalam gambar. Nanti automatik akan muncul nombor akaun Tabung Haji anda, nama anda, baki semasa (current balance) dan jenis akaun anda. Ok siap! Dah puas hati tengok, sila logout & clear history untuk keselamatan.

Sekian...harap dapat membantu. Oh ya, anda juga boleh semak melalui MyTaha.Com.My 
Kerinduan yang tidak mungkin akan pernah pudar..murahkan lah rezeki kami Ya Allah..

Wednesday, October 8, 2014

Nasi Mandy Sedap di Alor Setar

Percutian pulang ke kampung sempena Aidiladha, aku berkesempatan menikmati hidangan Nasi Mandy sedap di Bandaraya Alor Setar. Sedap ni bergantung kepada deria rasa individu ye..bagi aku, aku suka dan kena dengan selera aku. Terima kasih kepada sepupu aku yang bawak aku p makan Nasi Mandy di sebuah restoran yang terletak di Jalan Pegawai, Alor Setar iaitu Restoran Cairo.

Aku rasa ramai orang Kedah yang dah tau pasal Restoran Cairo ni..cuma aku saja yang pertama kali makan kat situ. Dengaq kata pemilik restoran ni seorang ustaz, bekas pelajar Maktab Mahmud. Masa tunggu makanan, aku dan sepupu dok sembang-sembang tentang restoran ni, kami sama-sama setuju mungkin pemilik restoran tu pernah belajar di Kaherah, Mesir kot, mungkin pelajar Al-Azhar University kot..banyak sangat tekaan kami, tak tau betul ke tak.

Bau aroma nasi mandy itu saja buat kami tak sabaq untuk menikmatinya. Tak lama menunggu, akhirnya sampai Nasi Mandy Ayam yang kami pesan.
Nindia..Nasi Mandy Ayam terbaek! Nasi Mandy sedap, ayamnya pulak lembut, dimakan bersama cili sambal, acar dan sup. Sup kambing kata sepupu aku, tapi aku makan tak bau kambing..hmm licin. Aku pernah makan Nasi Mandy dari sebuah restoran S di Cyberjaya dan beberapa restoran lain, kerap jugak office aku buat makan-makan dan order Nasi Mandy dari restoran S cawangan Cyberjaya, mahupun Wangsa Maju, tapi pada deria rasa aku, Nasi Mandy yang aku makan malam itu di Restoran Cairo seolah-olah menggamit aku untuk berkunjung 4, 5 kali lagi. Harganya pula, hanya RM10.00 sahaja sepinggan, big portion of course!

Tuesday, October 7, 2014

Selamat Hari Raya Qurban

Assalamualaikum..

Salam Aidiladha buat semua muslimin dan muslimat.

Aidiladha tahun ni, Che Ah terpaksa tinggal suami yang bekerja di hari raya dan pulang ke kampung seorang diri menaiki pesawat Malindo Air pada malam 3 October. Selepas meneliti banyak perkara, terfikir mak ayah, adik yang beraya bersama isterinya di Miri, terkenang mak saudara yang sering keluar masuk hospital yang baru saja kematian suaminya dan aku tidak dapat balik pada hari kematian bapak saudara ku itu. Kebetulan juga Malindo Air buat promosi tiket murah. Selepas berbincang dan mendapat keizinan dari suami tercinta, tiket ku tempah 2 hari sebelum terbang. Alhamdulillah..terima kasih abang.

Semasa di kampung ku dengar berita kemalangan maut di Terowong Menora, Al-Fatihah buat mangsa. Kawanku yang memandu untuk pulang ke kampung mengambil masa 14 jam perjalanan. Aduhai..mau kematu bontot. Itu sebabnya setiap kali musim perayaan suamiku memilih ikut jalan lama untuk pulang ke kampung.

3 hari di kampung, malam Isnin tepat 8.20pm aku menaiki pesawat OD 1503 dari Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim terus ke Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah, Subang bersama ketupat dan petai jeruk kegemaran suamiku. Tiba di airport sejam kemudian, suamiku sudah menanti.

Semoga Mak Jang cepat sembuh..risau hati melihat keadaan mak jang.

Monday, September 29, 2014

Pasar Kemboja

Assalamualaikum..

Satu info buat awak & awak, juga awak yang suka shopping  tu. Seronok pi Pasar Kemboja di Parit Buntar, sanggup memandu dari Pendang nak p Pasar Kemboja Parit Buntar walaupun memakan masa hampir 2 jam. Okey, berita baik! Pasar Kemboja baru dibuka di Pekan Pendang bermula hari Jumaat yang lalu.
http://1.bp.blogspot.com/-MdPTiFxBm0A/VCPaHA8vJGI/AAAAAAAAG0E/iES3trs6Qb8/s1600/poster%2Bpasar%2Bkemboja%2Bpendang.jpg
So, orang-orang Kedah boleh borong sakan kat Pasar Kemboja Pendang. Hari pertama dibuka sambutan memang 'havoc' jalan sampai berlaga bahu lah.
Kenapa dibuka pada hari Jumaat tidak hari Sabtu atau Ahad? sebab hari Jumaat, hari cuti bagi negeri Kedah, Hari Sabtu ada pekan nat @ pasar siang di tapak pasar Kemboja tu. Ahad kan orang Kedah start kerja & sekolah.

Ok, layan gambar Pasar Kemboja Pendang.



 

Sunday, September 14, 2014

Sepetang Merdeka di Melaka

My husband still under training sekarang selepas bertukar ke jabatan baru, so public holiday, beliau akan diberi cuti. Yahoo..syioknya. Well, ini cerita 31 Ogos yang sudah beberapa minggu berlalu.

Tanggal 31 Ogos, Hari Kemerdekaan Malaysia ke-57, "Disini Lahirnya Sebuah Cinta" aku dan suami berkesempatan ke Bandaraya Bersejarah Melaka. Pergi balik hari, actually sepetang sahaja, gerak pukul 2.00pm balik 9.00pm. Sebenarnya plan nak pergi awal pagi namun disebabkan ada tetamu bertandang, makanya..

Dah pukul 2.00pm tu aku dah malas sebenarnya nak pergi, yelah beberapa jam je kot nak malam tapi bila fikir-fikir, kitaorang pergi jugak, kalau malamnya husband tak larat drive, kitaorang decided nak booking hotel.

Sampai Melaka, ramai giler (kata penguat anak muda masa kini, jangan guna dalam exam ye adik2) orang, jalan sesak tak yah cerita la..parking pun susah. End up kitaorang parking area Casa De Rio sebelah  sungai, ala tempat orang naik river cruise tu, free!

Jalan ke sana, ke sini, dah pukul 9.00 malam, tanya hubby nak stay ka nak balik, dia cakap balik, depend on driver kan, assistant ikut je..

Aku kalau g jalan-jalan tak beli apa-apa tu bukan aku la, sekurang-kurangnya beli fridge magnetic. Tu je yang aku beli kat Melaka pun. Che abg aku tu beli keris taming sari..hehe
Pusing punya pusing cari parking, kami nampak bangunan ni, che abang kita suruh ambik gambaq, katanya ada simbol freemason kat situ. And yes..itu adalah Dewan Freemason. Apa cerita tentang freemason itu, ko google lah sendiri.

Melaka River Cruise
Okey, sekian untuk kali ni, jumpa lagi. thanks for reading..Sayonara


Thursday, September 4, 2014

Murni Discovery

Entri makanan lagi, kali ni nak review makanan kat restoran baru buka di Seksyen 7, Shah Alam. Restoran yang diberi nama Murni Discovery.
Boleh makan nasi lemak kukus, roti, mee dan western food di sana.
Menu kami? 
  • Mee Raja Chicken Chop 
 Taste good and big portion, siap tapau bawa balik.
  • Nasi Goreng Napoleon
Nasi goreng dihidangkan bersama keropok, kentang goreng, ayam napoleon (sosej disaluti isi ayam dan digoreng bersama serbuk roti) beserta sos lada hitam dan sos cili.
  •  Milo Dinasour
Cawangan di Seksyen 7, Shah Alam ni lokasinya tak berapa best bagi saya, memang dekat I-City tapi sebelah kuil pulak. Boleh tengok lokasi lain Murni Discovery pada gambar di bawah.


Wednesday, September 3, 2014

WW : Wanita & Makeup Berpisah Tiada

 Wanita dan makeup berpisah tiada, walaupun hanya berbedak sahaja.
Terima kasih kepada yang memberi, jasa tuan akan saya ingati.

 

Saturday, August 30, 2014

Dinner without Candle Light at Adam Lai Restaurant

Tajuk propa..hihi..Beberapa hari yang lalu, husband belanja makan di restoran Cina-Muslim, Adam Lai di Seksyen 15, Shah Alam. Makan malam tanpa cahaya lilin tapi cahaya lampu kalimantang..terang benderangkan.

Kisahnya, encik husband pernah pi berbuka puasa dengan kawan tempat kerjanya dulu, so now bawa wife dia pula. Katanya mana tempat makan yang best dia pernah makan dengan kengkawan dia, nanti dia akan bawa wife dia pi makan pulak...sweet kan :)

Menu apa di sana? macam-macam ada, fresh dan sedap.
Ni lah makanan pilihan kami malam tu, over kan..macam mana badan tak tembun. Ni small portion je tau.
Kailan Ikan Masin & Ayam Kung Po
Main course: Kah Heong Crab
Ketam masak Kah Heong @ kicap pedas ni enak rasanya, terasa perapan sampai ke isi. Isi ketam pulak penuh dan segar. Recommended!

Tahu apa nama menu dalam gambar ni? Rasanya sedap macam makan kat hotel masa Majlis Gemilang Sepuluh ketika bergelar student dulu. Shark Fin Soup ****

Dari segi harga, sederhana..berpatutan dengan kualiti makanan, apa salahnya bayar lebih sikit untuk sesuatu yang sedap. Boleh google website diorang untuk senarai menu dan harga.


Di sini aku sertakan alamat untuk cawangan Shah Alam, kot korang nak p try sendiri kelazatan Ketam Kah Heong.

Restoran Adam Lai
No.69-G, Jalan Pahat H 15/H,
Seksyen 15, 40200 Shah Alam, Selangor.
Tel: 03-5524 2378 

Alhamdulillah...

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Negara ke 57.
MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA!


Friday, August 22, 2014

Hari Berkabung Malaysia MH17

Hari ini adalah Hari Berkabung Malaysia untuk penumpang & crew MH17. Marilah kita sama-sama sedekahkan Al-Fatihah buat mereka yang beragama Islam, semoga roh mereka ditempatkan di kalangan orang-orang yang Allah kasihi. Al-Fatihah.
Takziah untuk rakan sepejabat saya yang mana sepupu beliau terlibat dalam nahas MH17 dan  semua ahli keluarga dan rakan mangsa pesawat MH17.
#justiceforMH17
Copyright© All Rights Reserved cintazakirah.blogspot.com