Thursday, February 20, 2014

Langkawi ~ Cable Car

Salah satu destinasi wajib singgah kalau ke Langkawi, iaitu Langkawi Skycab @ Cable Car yang terletak di Oriental Village, Burau Bay, Langkawi. Nak ke sana, anda terpaksa melalui jalan berbukit yang menyajikan panorama indah lautan. Destinasi yang mencabar keberanian diri dan memberikan gambaran saujana mata memandang.

Tips ke Cable Car :  Sila pergi waktu pagi untuk elakkan kesesakan/ramai orang.
                                  Jangan gedik pakai heel sebab lantainya diperbuat dengan susunan kayu,
                                  tumit kasut boleh melekat di celahan kayu lantai.
                                  Jangan lupa mengucap Kalimah Syahadah..hehe..
Waktu Operasi :  9.00am to 7.00pm
Harga Tiket :  RM15.00 dewasa/warganegara with Mykad

Percayalah berbaloi melawan rasa gayat dan kecut perut, apabila sampai di puncak, panorama indah menunggu, angin sepoi menampar pipi...pergh! hiperbola sangat!

Kami naik sekitar jam 9.30am, tak ramai orang lagi, so, hanya saya & hubby je dalam gondola ni.
 Mula-mula rasa gayat, lama-kelamaan rasa ok..seronok.
 This picture was taken from the middle station.
 The Skybridge, temporarily closed
Langit dan laut membiru..mak cik itu berasa kagum melihat pemandangan di depan mata, lantas bibirnya mengucapkan puji-pujian terhadap Maha Pencipta.
Masa ni, kira-kira jam 11am, kami dah nak balik, nampak tak kat belakang tu? dah ramai orang berpusu-pusu ke cable car.
Dalam perjalanan nak balik, kami singgah di sini, Telaga Harbour kalau tak silap, sebelahnya ada Petronas. Banyak kapal persendirian kot kat sini...cakap kat hubby nanti kalau kaya, kita pun kena beli kapal  letak kat sini..hahaha..berangan tak salah.


Sekian

1 comment :

Jay Ar said...

Saya pernah daki gunung Mat Cincang tu dengan berjalan kaki lebih 10 tahun dulu...Tapi dulu masa muda2 bolehlah, kalau sekarang agaknya tercabut lutut sebelum sampai ke puncak...

Copyright© All Rights Reserved cintazakirah.blogspot.com